Stamppot met snijbonen, witlof, spekjes en zelfgemaakte jus

Een vriendin maakte laatst voor mij een heerlijke glutenvrije stamppot klaar, boordevol groenten! Deze variant met snijbonen en rauwe witlof is net weer iets anders dan de traditionele stamppotten met andijvie of boerenkool. Misschien wel het meest lekkere aan dit recept is de zelfgemaakte jus: deze wordt aangedikt met honing en past echt perfect bij de zoute spekjes.

Recept Afdrukken
Stamppot met snijbonen, witlof, spekjes en zelfgemaakte jus
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Time 10 minuten
Cook Time 20 minuten
Servings
personen
Ingredients
Ingrediënten
  • 750 gram aardappelen
  • 200 gram snijbonen
  • 2 stronken witlof
  • 125 gram spekjes Ik hoop ze van Albert Heijn huismerk
  • 2 stuks runderbraadworst Ik koop ze bij Albert Heijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel water
  • scheutje melk Halfvolle, of indien lactosevrij amandel- of sojamelk
  • snufje herbamare
Keukenapparatuur
  • aardappelstamper
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Time 10 minuten
Cook Time 20 minuten
Servings
personen
Ingredients
Ingrediënten
  • 750 gram aardappelen
  • 200 gram snijbonen
  • 2 stronken witlof
  • 125 gram spekjes Ik hoop ze van Albert Heijn huismerk
  • 2 stuks runderbraadworst Ik koop ze bij Albert Heijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel water
  • scheutje melk Halfvolle, of indien lactosevrij amandel- of sojamelk
  • snufje herbamare
Keukenapparatuur
  • aardappelstamper
Instructions
  1. Kook in 20 minuten de aardappelen in een grote kookpan gaar en de 8 minuten de snijbonen in een andere kookpan gaar. Giet beiden pannen af.
  2. Bak intussen in een koekenpan de spekjes totdat ze krokant zijn. Schep ze in een apart bakje. Voeg 1 eetlepel water en 1 eetlepel honing toe aan het bakvet in de pan, en gebruik dit als jus.
  3. Bak in een andere koekenpan de runderbraadworsten gaar.
  4. Snij en was de witlof in reepjes.
  5. Voeg aan de pan met gekookte aardappelen een scheut melk en een snufje herbamare toe. Pureer fijn met de stamper.
  6. Schep de rauwe witlof reepjes, snijbonen en spekjes door de puree. Warm indien nodig de stamppot nog kort op in de pan.
Recipe Notes

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Bekijk ook deze recepten.

Beeld: Glutenvrij in Utrecht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.