Lasagne in ovenschaal | Glutenvrij in Utrecht

Mijn favoriete herfstrecept: lasagne bolognese

Het is vandaag de 15e van de maand dussssss… tijd voor een nieuwe blog voor #wijbloggenglutenvrij!

Ben je een trouwe lezer, dan weet je dat dit jaar al drie keer schreef over mijn favoriete recept van dat seizoen. Afgelopen winter koos ik voor een verassend stamppotje met snijbonen, witlof, spekjes en zelfgemaakte jus. In de lente was dat risotto met doperwten en garnalen. En van de zomer koos ik voor glutenvrije rabarber crumble, zó lekker!

Nu is het tijd voor mijn favoriete herfstrecept. Ik ga ik voor mijn all time favorite comfort-food: glutenvrije lasagne bolognese! Al sinds jongs af aan was ik dol op mijn mama’s lasagne. Nog steeds hoor! Maar dit heerlijke recept van mijn vriend doet er zeker niet voor onder.

Lasagne Bolognese | Glutenvrij in Utrecht

Recept Afdrukken
Lasagne bolognese
Naar het recept van mijn vriend. Lekker met een groene, frisse salade.
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italians
Prep Time 15 minuten
Cook Time 20 minuten
Passive Time 90 minuten
Servings
Ingredients
Ingrediënten
  • 3 uien
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 chilipeper optioneel
  • 2 plakjes ontbijtspek optioneel
  • 1 glas rode wijn
  • 1 liter passata
  • 4 verse tomaten
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 bol mozzarella
  • 1 pak lasagnebladen van Albert Heijn huismerk of Peak's Free From
  • 1 eetlepel gemalen venkelzaad
  • 2 laurierbladen
  • snufje peper
  • snufje zout
  • olijfolie
Keukenapparatuur
  • Braadpan
  • Ovenschaal
  • Vijzel Voor het malen van de venkel
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italians
Prep Time 15 minuten
Cook Time 20 minuten
Passive Time 90 minuten
Servings
Ingredients
Ingrediënten
  • 3 uien
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 chilipeper optioneel
  • 2 plakjes ontbijtspek optioneel
  • 1 glas rode wijn
  • 1 liter passata
  • 4 verse tomaten
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 bol mozzarella
  • 1 pak lasagnebladen van Albert Heijn huismerk of Peak's Free From
  • 1 eetlepel gemalen venkelzaad
  • 2 laurierbladen
  • snufje peper
  • snufje zout
  • olijfolie
Keukenapparatuur
  • Braadpan
  • Ovenschaal
  • Vijzel Voor het malen van de venkel
Instructions
  1. Snij de uien, winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes.
  2. Snij de plakjes ontbijtspek fijn, en bak het rustig uit in een voorverwarmde braadpan met een laagje olijfolie.
  3. Voeg zodra het spek licht begint te kleuren de uien, wortel, chilipeper en bleekselderij toe en bak op matig vuur in ongeveer 10 minuten.
  4. Voeg het gehakt toe, en verdeel het met een pollepel door het groentemengsel. Bak het aan zodat er geen rauw vlees meer zichtbaar is.
  5. Voeg 1 glas rode wijn toe en laat de alcohol verdampen in ongeveer 10 minuten.
  6. Snij de tomaten fijn en voeg deze toe, samen met de passata. Spoel de pakjes om met een beetje water, en voeg dit water ook toe aan de pan.
  7. Zet het vuur laag, voeg het venkelzaad, de laurier, peper en zout toe en roer even door. Laat het rustig sudderen zonder deksel op de pan, voor minimaal 1 uur.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, en vet de ovenschaal in.
  9. Begin met 1 laag van de saus, en bedek dit met 1 laag van de lasagnebladen. Belangrijk is dat de bladen elkaar niet overlappen en dat de saus de lasagne bladen goed bedekt. Anders worden de lasagne bladen hard.
  10. Ga zo door, om en om saus en lasagnebladen, totdat de ovenschaal gevuld is of de saus op is. Belangrijk is niet te eindigen met de lasagne vellen, maar met een laag saus. Bedek dit met de fijngesneden mozzarella en zet het in de oven.
  11. Laat de lasagne gaar worden in 30 tot 35 minuten. Prik zo nodig af en toe met een dun mesje of satéprikker door de laagjes heen. Gaat dit soepel, dan is de lasagne klaar. Buon Appetito!

Deze bloggers schreven deze maand ook over hun favoriete herfstrecept: Mirjam van Ik ben glutenvrij.nl,  Lies van Rose-à-Licious Koosje van Koos Glutenloos, Ilona van metzondergluten.com en Manon van GlutenVrijKind.

 

Beeld: Pixabay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.