De eetclub: glutenvrije en vegetarische gezelligheid

Sinds jaar en dag heb ik samen met 4 studievriendinnen een eetclubje.  Omstebeurt koken wij ieder bij ons thuis voor elkaar. Lekker wijntjes drinken, bijkletsen, en genieten van elkaars culinaire creaties.

In die circa 10 jaar dat wij dit doen, hebben er wel een aantal veranderingen plaatsgevonden. Het wekelijks eetclubje werd een maandelijkse eetclub (we krijgen het naarmate we ouder worden steeds drukker, een van ons is al mama) en waar we voorheen alleen rekening hoefden te houden met de vegetarische keuken, moet het sinds mijn diagnose coeliakie ook geheel glutenvrij! Ik maakte mij hier in het begin nogal zorgen om. Maar mijn vriendinnen zijn echte toppers! Ze verdiepten zich in het glutenvrij dieet, namen de risico’s van kruisbesmetting van het begin af aan serieus, en omarmden het als een uitdaging om met nóg creatievere creaties te komen. En iedere maand smikkelen we weer opnieuw.

Van links naar rechts: ik, Lieke, Anahi, Natasja & Maj

 

Twee leden van de eetclub – Natasja en Lieke – delen hieronder ieder een glutenvrij én vegetarisch recept die zij hebben bereid met de eetclub. Allebei lekkere recepten, bombol smaak maar die niet teveel tijd in beslag nemen.

Recept Afdrukken
Natasja's rijstnoedels met tempeh
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Prep Time 5 minuten
Cook Time 20 minuten
Servings
personen
Ingredients
  • 2 blokken rijstnoodles
  • 400 gram chinese groenten Of een ander soort roerbakgroenten
  • 1 blok tempeh
  • glutenvrije sojasaus
  • rijstazijn
  • sesamolie
  • agavesiroop
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Prep Time 5 minuten
Cook Time 20 minuten
Servings
personen
Ingredients
  • 2 blokken rijstnoodles
  • 400 gram chinese groenten Of een ander soort roerbakgroenten
  • 1 blok tempeh
  • glutenvrije sojasaus
  • rijstazijn
  • sesamolie
  • agavesiroop
Instructions
  1. Snijd de tempeh in blokjes en marineer met een scheutje sojasaus. De tempeh zuigt de sojasaus direct op, dus lang marineren is niet nodig.
  2. Bak de blokjes tempeh in wat olie. Wanneer deze bruin wordt, voeg je de gesneden groenten toe en bak deze naar smaak zacht.
  3. Bereid je de rijstnoedels volgens de verpakking (meestal 2 minuten in gekookt water). Giet ze daarna af.
  4. Maak de saus door in een kommetje 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels rijstazijn, en 2 eetlepels agavestroop te mengen.
  5. Schep op het bord eerst de rijstnoodles, daarna de tempeh en groenten, en als laatst de saus. Voeg eventueel nog wat peper toe (zout is niet nodig, want sojasaus is al zout van zichzelf). Eet smakelijk!
Natasja gebruikte de glutenvrije sojasaus van Picnic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept Afdrukken
Lieke's doperwtensoepje
Cook Time 10 minuten
Passive Time 10 minuten
Servings
people (kleine porties)
Ingredients
Ingrediënten
  • 450 gram doperwten uit de diepvries
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 100 gram feta
  • takjes munt
  • 1 groentebouillonblokje Albert Heijn huismerk is glutenvrij
  • verse peterselie voor garnering
  • snufje cayennepoeder
Keukenapparatuur
  • Staafmixer
Cook Time 10 minuten
Passive Time 10 minuten
Servings
people (kleine porties)
Ingredients
Ingrediënten
  • 450 gram doperwten uit de diepvries
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 100 gram feta
  • takjes munt
  • 1 groentebouillonblokje Albert Heijn huismerk is glutenvrij
  • verse peterselie voor garnering
  • snufje cayennepoeder
Keukenapparatuur
  • Staafmixer
Instructions
  1. Fruit de knoflook, ui en chilipeper fruiten in de pan
  2. Voeg de doperwten en heet water toe, tot de doperwten onder water staan
  3. Bouillonblokje en takjes munt toevoegen. Laat de takjes munt heel, zodat je ze kan verwijderen zodra je gaat pureren.
  4. Ongeveer 10 minuten koken (let op dat de erwten niet bruin worden). Vis de munt uit de soep, en pureren maar!
  5. Schep de soep in kommen. Voeg de fetablokjes toe, en maak af met verse peterselie en een snufje cayennepoeder.

#Wijbloggenglutenvrij

Iedere 15e van de maand schrijven we met een groepje glutenvrije over hetzelfde thema. Ieder een unieke insteek, op zijn of haar eigen blog. Dat is#wijbloggenglutenvrij.

Welke bloggers schreven er deze maand nog meer mee over het thema glutenvrij en vegetarisch?  Dat zijn Suzanna van Home of Comfort, Koosje van Koos Glutenloos, Annemiek van Glutenvrije Mama, Mirjam van Ik ben glutenvrij.nl,  Emmelou van Bakers and Fakers, Ilona van metzondergluten.com en Remke van gluten-lactosevrijekookkunst.

4 thoughts on “De eetclub: glutenvrije en vegetarische gezelligheid”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.